Diş Eti Neden Şişer?
Diş eti, çene kemiğinin üzerini örten sağlam yapıdaki dokulardır. Diş köklerini de içine alan bu dokular birçok kılcal damarı da bünyesinde bulundurur. Ağız ve diş sağlığındaki bozulmalar diş etlerini de etkilediğinden, birçok diş eti hastalığı ile karşı karşıya kalmak mümkündür.
Pek çok sebebi olabilecek diş eti şişmesi de diğer diş ve diş eti problemleri gibi oldukça rahatsız edicidir. Diş eti neden şişer? sorusunun birçok cevabı olabilir. Temelde, tartar, bakteri plaklarının diş yüzeyinde kalması ve sertleşerek diş taşı oluşumuna sebep olması diş iltihabı ile sonuçlandığından aynı zamanda beraberinde diş eti şişmelerini de meydana getirir. Şişlik genellikle diş etinin diş ile birleştiği noktada oluşur ve bu şişlik dişin bir kısmını örtebilir.
Menderes Diş Hekimi, genellikle şişlik ile birlikte kızarıklık ve ağrı gibi şikayetlerin de meydana gelebileceğini belirtmektedir. Hassasiyete neden olan diş eti şişmesi, yemek yeme, konuşma ve çenenin hareketleri sırasında rahatsız edici ve acı verici olabilir.
Diş Eti Şişmesi Belirtileri
Diş eti neden şişer? Sorusundan sonra akla ilk gelen diş eti şişmesinin belirtileridir. Oldukça sık görülen bu diş eti problemi genellikle herkeste aynı belirtileri gösterir.
- Bu belirtiler;
- Diş etinin herhangi bir yerinde veya birden fazla noktasında oluşan şişlikler,
- Diş etlerinde kızarıklık,
- Ağrı ve hassasiyet,
- Yemek yemek, konuşma ve diğer çene hareketlerinde zorlanma,
- Diş eti kanaması,
- Şişliğin olduğu bölgede iltihap,
Sıcak ve soğuk besinlerin tüketiminde hissedilen rahatsızlık şeklinde sıralanabilir.
Diş eti neden şişer? Belirtileri nelerdir? Bunları detaylı olarak bildikten sonra diş eti şişmesinin tedavi yönteminin doğru seçilmesi ile problemin önüne geçilebilir. Uzun süreli diş eti şişmelerine, araştırılarak doğru tanı konması ve medikal tedavi yöntemleri ile tedavisi gerçekleştirilir. Diş plakları ve diş taşlarının sebep olduğu diş eti şişmeleri, uzman bir diş hekiminin profesyonel diş temizliği yapması ile tedavi edilir.
Ayrıca belirli bir diş ve ağız bakım rutini oluşturmak, şekerli ve nişastalı besinlerin tüketimini azaltmak, alkol ve sigara kullanımından uzak durmakta tedavinin hızlı ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Ağrının ve şişmenin fazla olduğu durumlarda soğuk uygulaması yapılabilir ve diş hekiminin uygun görmesi durumunda antibiyotik tedavisine başlanabilir. Geniş bir alana yayılmış diş eti iltihabı cerrahi müdahale gerektirebilir.