
Ortodonti Diş Teli Tedavisi
Menderes Diş Teli (Ortodonti)
Diş hekimlerinin hastaların mevcut çarpıklık olan dişlerinde, hem üst hem de alt çenelerde bulunan bozuklukları yok etmek için kullandıkları ve dişlere uyguladıkları araçlara diş teli denir. Özellikle çocukların küçük yaşlarda bu tedavi sayesinde çenelerinde bozukluklar var ise düzeltilebilir.
Yetişkinlerde ise dişlerdeki çarpıklıklar ve diş aralıkları bu sayede düzeltilebilir.
Çocukluk çağlarında 6-9 yaş arasında çocuklar diş hekimi tarafından muayene edilmeli ve erken yaşta tedavi ihtiyacı var ise yapılmalıdır.
Diş teli seçenekleri
Kompozit, metal veya porselen gibi maddelerden üretilen, braket adı verilen diş telleri yaygın olarak metal tercih edilmektedir.
Eğer çocuklar dişlerine diş teli takılması konusunda sorun yaşıyor ise diş rengine yakın olan porselen braketler tercih edilir. Aynı şekilde estetik kaygısı olan kişilerde de metal yerine porselen tercihi söz konusu olabilir.
Diş teli nasıl takılır?
Kapsamlı bir tanı sonrasında ihtiyaçlar belirlenir. Dişin ön kısmına braketler monte edilir. Ardından arka kısmına lingual braket adını verdiğimiz braketler yerleştirilir. 1-10 gün kadar alışma süreci geçtikten sonra diş telleri kişiyi rahatsız etmez ve varlığı hissedilmeyecek seviyede olur. Alışma süresince düşük bir ağrı veya sızlama söz konusu olabilir ve bu kısa bir süre sonra yok olacaktır.
Diş tellerinin faydaları nedir?
Özellikle çocukların çene kaymaları, çeşitli bozuklukları, dişlerde çarpıklıklar söz konusu ise diş teli çok faydalı bir tedavi şeklidir.
Yerleştirilen teller 12-15 ay gibi bir süre içerisinde etkin bir sonuç ortaya koyar. Eğer tedavi aksar ve kişiler gerektiği gibi tedavilerine devam etmez ise diş teli kullanım süresi de artar. Diş hekimi tarafından yapılacak kontrolde, dişler karşılıklı bir şekilde tamamen kapanır konumda ise tedavi sonlandırılır. Çeşitli sebeplerle kişilerin dişleri damak tarafına, yanak içine doğru büyüyebilir. Bu durumlarda diş teli tedavisi kesinlikle uygulanmalıdır.
Diş teli kullanıyorum, nelere dikkat etmem gerekir?
Diş tellerinin kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Çok kapsamlı bir bakıma ihtiyaç duymazlar. Temizlik ve hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir. Dilediğiniz yiyecek ve içecekleri tüketebilirsiniz. Sadece yiyecek ve içecek artıklarının tellere yapışıp kalmamaları için yapışkan özelliği bulunan gıdaları çok tüketmemeniz önerilir.
Bakteri oluşumları diş çürüklerine sebep verebileceğinden, ağız bakımınıza özen göstermelisiniz.
Diş telim zarar gördü, ne yapmalıyım?
Eğer jelibon, şeker, sakız, lokum gibi yapışkan özelliği bulunan gıdalar tükettiyseniz, uygulanan braketlerin kopması, kırılması gibi durumlar söz konusu olabilir.
Size herhangi bir zararı olmayan bu durumla karşılaşırsanız, diş hekiminize ulaşarak hasar gören parça yeniden onarılarak yerine yapıştırılacaktır.
Diş teli taktırmak acı verir mi?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu tedavide sadece ilk 1-10 gün arasında küçük bir düzeyde ağrı ve sızlama şikayetleri olabilir. Ancak diş teli takılırken herhangi bir ağrı, sızı söz konusu değildir.
Diş teli tedavisi ne kadar sürmektedir?
Hastaların yaşı, tedaviye başlama süreleri ve daha önce herhangi bir zaman diş teli takıp takmadığı, tedaviyi yarıda bırakıp bırakmadığı önemli faktörler arasındadır. Eğer hasta erken yaşlarda tedaviye başlar ancak kişinin iskeletsel bir sorunu var ise tedavi 24-28 ay sürebilir.
Ancak hastanın bu şekilde bir rahatsızlığı yok ise tedavi 8-24 ay arasında sonuç verebilir. Yetişkinlerde ise diş teli tedavileri ortalama 15-24 ay sürebilmektedir.
Menderes diş teli fiyatları
Diş teli tedavisi yüksek maliyetleri olan bir tedavi yöntemi değildir. Normal prosedürden farklı ihtiyaçlar oluşması halinde maliyetler farklılık gösterebilir.
Diş teli taktıktan sonra leke kalır mı?
Tedavi süresince gerekli hijyen koşullarını sağlar, dişlerinizi düzenli olarak temizlerseniz diş teli çıktıktan sonra lekelenmeler beklenmez. Ağız bakımını kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
Çocuklar için diş teli tedavisi
Çocuklarda görünmez diş teli olarak isimlendirilen, estetik kaygıları yok edecek diş telleri de kullanılabilir. Günümüzde renkli diş telleri de (örneğin çocukların en sevdiği renkler) kullanılabilmektedir.
www.dtgurkanzeybek.com web sitesinde yer alan içerikler bilgi verme amacıyla hazırlanmıştır. İlgili açıklamalar hekim görüşü, hastalık tanısı ya da tıbbi muayene yerine geçmez.