
Diş Eti Tedavileri
İzmir Periodontoloji
Günümüzde diş kayıplarının yaklaşık %60-70’ine sebep olan diş eti hastalıkları (periodontal hastalıklar) son derece önemli ve dikkate alınması gereken hastalıklardır. Eğer erken tanı konulabilir ve hızlı bir şekilde tedavilerine başlanır ise süreçte yüksek bir başarı elde edilerek hasta başarıyla hastalıklardan kurtulabilir.
Diş eti hastalıklarının belirtileri nedir ?
- Diş eti ve dişlerin arasında iltihap benzeri akıntı oluşumu,
- Diş etlerinde hassaslık,
- Diş etlerinde çekilme görülmesi,
- Diş etlerinin kızarması ve şişmesi,
- Diş temizliği, fırçalama ya da rastgele diş eti kanamaları,
- Birbirlerinden uzaklaşan ya da sallanan dişler,
- Ağızda meydana gelen kötü kokular
Gibi faktörler görülürse hızlı bir şekilde diş hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.
Diş eti hastalıkları neden oluşur?
Hastaların genel durumları incelendiğinde, ortak faktör olarak ilk göze çarpan durum bakterilerin yol açtığı diş plaklarının diş eti hastalıklarını oluşturduğu görülmektedir.
Eğer ağız ve dişlerinizi gerektiği kadar ve doğru bir şekilde temiz tutmuyorsanız, dişlerinizde oluşan diştaşı ya da tartar olarak isimlendirilen yapılar diş yüzeyinde oluşurlar. Bu plaklarda yaşayan bakteriler dişlerinizin etrafını sararlar ve zamanla diş etinin yapısını bozmaya başlarlar.
Dişlerinizin diş etine tutunmalarını sağlayan bağları zayıflatır ve daha derin dokulara girmek için çabalarlar. Zaman geçtikçe tedavi edilmez ise dişlerinizdeki bakteriler ilerlemeye devam eder ve kemiğe kadar ulaşabilirler.
Diş eti hastalıkları neden oluşur?
Dengesiz beslenme
Vücudumuzun ihtiyacı olan birçok besin, mineral ve vitamin vardır. Özellikle ağız ve diş sağlığı bakımından dengeli ve düzenli beslenme çok önemlidir. Yetersiz beslenme durumunda vücut savunmasız kalır ve alması gereken değerleri alamaz ve enfeksiyonlar ortaya çıkar. Bu da diş eti hastalıklarını meydana getirebilir.
Diyabet
Insulin hormonunun yetersiz olarak salgılanması durumunda, vücutta bir takım sorunlara yol açan ve dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Diyabet hastalarında, ağız kurulukları, tat alımlarında kayıplar ve ağız yanmaları olabilir. Enfeksiyonlara karşı savunmaları düşük olan diyabet hastaları, ağız hastalıkları konusunda dikkatli olmalıdırlar.
Menapoz, hamilelik ve ergenlik
Özel dönemlerde vücutlar farklı hormonlar sargılayabilirler. Bu nedenle vücutlarının birçok noktasında olduğu gibi, diş eti dokularında da farklılıklar oluşur. Mikroorganizmaların sayı olarak artış gösterdiği bu dönemlerde ağız ve diş sağlığına dikkat edip, düzenli diş ipi kullanılması gerekmektedir.
Sigara
Kullanımı sonucunda birçok hastalığa sebep veren sigara, periodontal hastalıklara da sebebiyet vermektedir. İçerdiği kimyasal maddeler ile birlikte, sigaranın yüksek sıcaklık etkisi de diş eti sorunlarını doğurur.
Diş eti hastalıkları nasıl tedavi edilir?
Hastalıkların yol açtığı sorunlar tespit edilir. Ardından bu sorunun temeli bulunmalıdır.
Plak temizliği yapılarak, kök yüzeyin düzgün bir yapıya yeniden sahip olması ve sağlıklı olması sağlanır. Tedavi sonrasında günlük ağız ve diş bakımı çok önemlidir. Eğer ileri bir diş eti hastalığı mevcut ise cerrahi bir müdahale gerekebilir.
Gülüş Tasarımı hakkında hazırladığımız yazımızı okudunuz mu?